Zdrowie i uroda

Sok z arbuza jako naturalny lek na nadciśnienie

 

Pod niejadalną i twardą zieloną skórą arbuza kryje się cudownie miękki i nad wyraz soczysty miąższ. Przyjemnie jest gasić letnie pragnienie kawałkiem schłodzonego owocu. Okazuje się jednak, że na przyjemności się nie kończy. Odkryto bowiem, że sok arbuza leczy nadciśnienie, a nawet może zastąpić pewne leki.

Co w arbuzie piszczy

Arbuz zawiera spore ilości witaminy A i C, a także potas i magnez oraz likopen, który zapobiega utlenianiu się cholesterolu, niedopuszczając do wzrostu ciśnienia w naczyniach krwionośnych. Jednak to nie te składniki są przebojem tego pysznego owocu. Jest nim cytrulina. Znajduje się ona i w skórce i w miąższu arbuza. To związek chemiczny z grupy α-aminokwasów, pochodna ornityny. Gdy cytrulina znajdzie się w ludzkim organizmie, przekształcana jest w L-argininę, która podnosi ilość tlenku azotu, co z kolei powoduje rozluźnianie naczyń krwionośnych.

Arbuz jako lek

Kilka lat temu profesorowie Uniwersytetu Stanowego na Florydzie przeprowadzili badania, które potwierdziły pozytywny wpływ cytruliny pozyskiwanej z arbuzów na ciśnienie tętnicze. Otóż przez sześć tygodni czterem mężczyznom i pięciu kobietom podawano 6 gramów L-cytruliny. Jak się okazało, po tym okresie u wszystkich pacjentów zaobserwowano obniżenie ciśnienia krwi w aorcie. Wynikało to z obniżenia napięcia mięśniówki gładkiej naczyń. Tak działa właśnie L-arginina, która stosowana jest jako lek. Jednak substancja ta wywołuje skutki uboczne, np. biegunki, tymczasem cytrulina (która, przypomnijmy, w organizmie przekształcana jest w argininę), nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, jest więc równie skuteczna, a dużo mniej niebezpieczna dla pacjentów.

Refreshing and healthy smoothie from freshly harvested local wat

Zatem regularne spożywanie określonych dawek soku z arbuza, zgodnie z badaniami, skutecznie obniża ciśnienie i może być stosowany jako lek dla osób z tendencjami do skoków ciśnienia czy ze stanem nazywanym przednadciśnieniem. U chorych zaś znacząco wspomaga leczenie farmakologiczne, a nawet może doprowadzić do zmniejszenia ilości przyjmowanych leków.

Zatem arbuz jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy i szczególnie wskazany dla osób, które zmagają się z nadciśnieniem czy podwyższonym poziomem cholesterolu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *